Waarom investeren in het 3d digitaliseren van kunstcollecties?

Digitale documentatie

Wanneer u uw object digitaliseert, heeft u een bijna 100% accurate documentatie, in kleur en geometrie. Dit is van onschatbare waarde voor oude kunst in verslechterende staat. Daarnaast is je object waardevol genoeg, en gezien de virtuele wereld (internet en virtuele platforms zoals VR en AR) in astronomisch tempo groeit, verdient het een virtuele versie.Meer blootstelling en aandacht voor uw object 

U kunt ervoor kiezen om uw objecten online weer te geven en deze voor de hele wereld toegankelijk te maken. Een geweldige manier om meer bekendheid te creëren voor uw objecten.

Het object hiernaast is 3d gedigitaliseerde metalen wierrook brander van ongeveer 50 cm ware grootte.

|


De virtuele tegenhanger

De 3D-versie van uw model heeft geen beperkingen met betrekking tot transport. U kunt het dus in elke virtuele omgeving plaatsen zoals u wilt. Met behulp van 3D-renderings kunt u fotorealistische plaatjes van uw objecten in elke instelling maken. Je kunt dus mooie (studio) foto’s maken met allerlei soorten verlichting en omgevingen.

Gedigitaliseerde Nike schoen van mijn 2-jarige zoon, fotorealistisch gerendered met Blender Cycles.

|(Sociale) media-content

Dit argument lijkt misschien een uitbreiding op de laatste twee argumenten, maar ik schrijf het met een goede reden apart op.

Of je nu in de GLAM-sector of in de kunsthandel zit, sociale media is een geweldige manier om bekendheid en betrokkenheid te krijgen. En met hoogwaardige 3D-gedigitaliseerde kunst kun je spectaculaire inhoud maken voor je volgers om te ervaren op het scherm of in VR, en allemaal vanuit hun eigen huis, waar dat ook is!

3d Render van door Hane3d gedigitaliseerde Street Art, Breda, Mols Parking
Street Art by Rutger Termohlen en Collin van der Sluijs

|


Toegevoegde waarde voor uw objecten

Als u een antiquair en / of kunsthandelaar bent, overweeg dan de extra waarde die u uw klanten biedt; een toegevoegde virtuele versie van het object dat ze kopen. Houd in gedachten: de virtuele wereld breidt zich snel uit. Het is heel goed mogelijk dat de virtuele versie van het object in de toekomst een grote rol gaat spelen. Zelfs als uw klant niet van plan is om de virtuele versie te gebruiken, ben ik ervan overtuigd dat kopers van kunst zich blij zullen voelen wetende dat ze ook een digitale 3D-versie van hoge kwaliteit bezitten van de kunst die ze hebben gekocht.

|


Nog meer waarde: 3d printbaar

Bij het 3d digitaliseren optimaliseer ik de 3d modellen zodat deze 3d geprint kunnen worden. Dit kan al interessant zijn voor u en uw organisatie, maar ook voor eventuele kopers. Dit is wederom een interessante extra voor potentiële kunstverzamelaars. 

|


Voor de GLAM-sector: een uitstekende manier om beperkte expositieruimte te omzeilen

Veel organisaties in de GLAM-sector hebben te maken met beperkte fysieke ruimte om hun collecties tentoon te stellen. Met 3D-gedigitaliseerde modellen kunt u nog steeds hele collecties aanbieden aan bezoekers via schermen of VR.

|


Een paar extra dingen om op te merken

De technologie achter Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) evolueert momenteel snel. Ze worden zowel beter als toegankelijker. Het is logisch dat de behoefte aan en de waarde van hoogwaardige inhoud ook zal stijgen.

Ik werk met fotogrammetrie, een techniek waarbij foto’s worden gemaakt met een DSLR camera. Ik gebruik een gelijke, en -indien de situatie het toelaat – cross-gepolariseerde belichting, zodat de modellen er perfect uitzien vanuit elke hoek, zonder schaduwen of highlights.

In mijn optimalisatie workflow realiseer ik een goede geometrie en kwalitatief hoogwaardige textures zodat het model:

  • gesloten is (een eis voor het 3d printen van een model);
  • is geoptimaliseerd zodat de technische performance goed is bij veeleisend gebruik zoals VR;
  • zich fotorealistisch gedraagt in zowel real-time als raytrace gebaseerde rendering technieken (wat ideaal is voor marketing/reclame) d.m.v. een PBR (Physically Based Rendering) workflow.